KINESITHERAPIE & REVALIDATIE


Kinesitherapie betekent letterlijk 'genezen door bewegen'. Kinesitherapie richt zich vooral op het behoud én het vergroten van de kwaliteit van bewegen. Dit draagt bij tot de verhoging van de levenskwaliteit van patiënten.Met aangepaste oefeningen en behandelingen probeert de kinesitherapeut letsels of afwijkingen van diverse lichaamsfuncties te verbeteren of weg te werken, kortom de capaciteiten van de patiënt te optimaliseren. 

 

De kinesist werkt samen met de patiënt aan zijn herstel. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van massage, mobilisaties, oefentherapie, rugschool, houdingscorrectie, electrotherapie,... Kinesitherapie is van toepassing op mensen met variabele zorgbehoeften, ongeacht de leeftijd.

Osteopathie 


Osteopathie is een manuele behandelingsvorm gebaseerd op zachte mobilisaties en gerichte manipulaties, oprekken van spieren en de release van fascia. Binnen de osteopathie wordt steeds op zoek gegaan naar de primaire oorzaak van de klachten. Door het herstel van beweging en elasticiteit van de bindweefselstructuren wordt gezorgd voor de optimale omstandigheden om te herstellen.

Het lichaam functioneert als één geheel en wordt in de osteopathie dan ook als een entiteit gezien. Bewegingsverlies op de ene plaats kan bijgevolg leiden tot symptomen op een andere plaats in ons lichaam. De osteopaat focust zich op het lichaam als geheel en werkt op de verschillende systemen van het licaam: Het parietaal systeem (musculoskeletaal systeem): spieren, pezen, botten, gewrichten, prerifeer zenuwstelsel,… Het visceraal systeem (ingewanden): organen, fascia, bloedvaten, lymfevaten. Het craniaal systeem: Schedel en centraal zenuwstelsel.

Rug- en nekklachten zijn de meest voorkomende klachten die met osteopathie behandeld kunnen worden, maar ook klachten aan de ledematen zoals schouderpijn, elleboog- en polsproblemen, pijn t.h.v. enkels, knieën en heupen zijn indicaties. Ook hoofdpijn en problemen van de ingewanden kunnen osteopatisch behandeld worden.

Manuele therapie


Manuele therapie is een specialisatievorm binnen de kinesitherapie. Het richt zich specifiek naar letsels van het bewegingsapparaat, en dan in het bijzonder naar de wervelkom. De manueeltherapeutische diagnose komt tot stand na een individueel vraaggesprek en een klinisch onderzoek. Hierbij wordt door middel van provocatie- en functietesten de plaats, de ernst en de oorzaak van het probleem in kaart gebracht.

Toegepaste behandelingsmethoden zijn onder andere manuele mobilisatie- en manipulatietechnieken en streching van spieren. Hierdoor wordt er een grotere beweeglijkheid, een betere doorbloeding en meer ontspanning bereikt, wat leidt tot beter functioneren. Verder is er aandacht voor houdingsproblemen, en wordt de behandeling vaak aangevuld met doelgerichte oefeningen.

Sportrevalidatie


Betreft het behandelen van sportletsels en de preventie ervan, het opsporen van zwakke schakels en het wegwerken hiervan. Reeds vroeg in de revalidatie wort er een (sport)specifiek oefenprogramma opgesteld met betrekking op kracht, lenigheid en stabiliteit. Uiteraard voor zowel de recreatieve als competitieve sporter.

Klassieke Taping

Bij klassieke taping wordt gebruik gemaakt van elastische en niet-elastische tape, die toegepast wordt om bepaalde  bewegingen in een gewricht te beperken of helemaal te immobiliseren. Deze tape kan preventief aangelegd worden, om een letsel of herval te voorkomen (bijvoorbeeld een enkeltape om een inversietrauma te voorkomen tijdens een wedstrijd); maar ook curatief, na een letsel,  in verschillende stadia van de revalidatie.

Kinesio Taping

Kinesio taping of ook wel Medical taling genoemd is een methode waarbij elastische tape wordt gebruikt om spieren te ondersteunen zonder daarbij de bewegingsvrijheid te beperken. De tape ondersteunt het  lichaamseigen genezingsprocessen en beïnvloedt de neurologische- en circulatoire systemen. Door het gebruik van elastische tape wordt het zelf herstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd.

Manuele lymfedrainage (Leduc)

Het lymfesysteem heeft als functies het afvoeren van overtollig vocht van tussen de weefsels ,  het afvoeren van afvalstoffen vanuit de cellen,  en het bestrijden van infecties. Het lymfesysteem speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die daar een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult. Lymfedrainage is dus een natuurlijk aanwezige functie in ons lichaam.  Deze functie kan echter verstoord zijn als gevolg van een ongeval, operatie, ziekte of stress.

 

De manuele lymfedrainage is een zachte massagetechniek, toepasbaar op het hele lichaam. Ze heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren, eventuele stagnaties (oedeem) op te heffen en de weerstand te verhogen.

Training & coaching


KineCoach Cardiale Revalidatie


Als Kinecoach wil ik mensen motiveren om meer te bewegen en een gezondere levensstijl aan te nemen. Op een veilige en medisch verantwoorde manier uw fysieke conditie verbeteren of terug opbouwen. Dit ter preventie van cardiovasculaire problemen, of na cardiovasculaire heelkunde. Het KineCoach label is een kwaliteitslabel dat ontwikkeld werd door AXXON, in samenspraak met experten en wetenschappers van UGent, UZ Brussel, VUB, KULeuven, UAntwerpen, UHasselt, het Cédric Hèle Instituut en Kom op tegen Kanker.

RUNNING SMART / LOOPANALYSE

Professioneel advies om loopgerelateerde blessures te voorkomen, en / of om prestaties te verbeteren. Bij (wederkerende) loopgerelateerde klachten is het interessant om een technische loopanalyse uit te voeren. Via specifieke tests wordt er een evaluatie opgemaakt van lenigheid, kracht en coördinatie. Door middel van videoanalyse op de loopband wordt er gekeken naar je looptechniek en nagegaan waar deze eventueel kan worden bijgestuurd om blessures te voorkomen of aan te pakken.

KRACHTTRAINING

Voor sporters is krachttraining belangrijk voor het verbeteren van prestaties en blessurepreventie, Voor volwassenen en ouderen kan krachttraining helpen de conditie te verbeteren en de dagelijkse activiteiten vergemakkelijken. Bij sporters is kracht meestal de eigenschap die wat achterophuppelt, en waar vaak nog progressie geboekt kan worden. Kracht is nodig om andere kwaliteiten, zoals vermogen, snelkracht, explosieve kracht te kunnen verbeteren. Ook bij uithoudingsporten is krachttraining nuttig om het absoluut aeroob vermogen aan te scherpen.

Kracht is noodzakelijk om bij hoogintensief bewegen deze bewegingen op een juiste en veilige manier uit te kunnen voeren, om zo het risico op overbelasting of blessures te beperken. Het is belangrijk om de training af te stemmen op het trainingsschema van de atleet en de sport in kwestie, en aan de individuele noden van de persoon zelf.

+